پرسش کاربر در گروه:
سلام.
حکم خوردن آبجویی که خودت جوشاندی و درست کردی، چیست؟
پاسخ:
سلامعلیکم.
اگر جو را بجوشانید و آب آن را صاف کنید و بخورید، پاک و حلال است.
توضیحات بیشتر:
در مورد طریقه جوشاندن آبجو چند روش وجود دارد که عبارتاند از:
۱. اگر جو جوشانده شود و صاف شود، آب آن ازنظر همه مراجع پاک و حلال است.
۲. اگر دانههای جو را خیس کنند تا جوانه بزند و سپس آن جوانهها را در شرایطی قرار دهند که بدون حرارت خارجی خودبهخود تخمیر شود و تولید الکل کند. آب جو تهیهشده در این روش، نجس و حرام است.
۳. اگر دانههای جو را خیس کنند تا جوانه بزند و سپس آن جوانهها را با حرارت خارجی تخمیر کنند، آب جو تهیهشده از این روش، مستکننده نیست، اما نجس و حرام هست.
۴. اگر جلوی تخمیر جوانههای جو و تولید الکل گرفته شود، این روش مستکننده نیست. برخی فقیهان که علت حرمت را مستکنندگی میدانند، این آبجو را حلال میدانند و برخی دیگر حرام میدانند.
۵. اگر آب جو را با پودر یا عصاره مالت (جوانههای جو فرآوری شده) تهیه کنند، به آن ماءالشعیر میگویند و انواع ماءالشعیر و دلستر موجود در بازار داخلی از این روش ساخته میشود.
حلال بودن یا حرام بودن این آبجو تابع عصاره مالت اولیه است و در بسیاری از موارد عصاره مالت وارداتی است و چون اطمینانی به نجاست ماده اولیه نداریم، بیشتر فقیهان استفاده از آن را جایز میدانند.
منبع:
تنقیح فی شرح العروه، جلد ۳، صفحه ۱۲۹.